ELOKUVARYHMÄ EDVIN
Esitykset tältä keväältä ovat loppuneet, syksyllä luvassa uusi ohjelmisto! Kesällä mahdollisuus lähteä mukaan Sodankylän elokuvajuhlille kerhoretkelle, katso lisätietoja kohdasta "lähde mukaan sodankylään". |
ELOKUVARYHMÄ EDVIN
ESITTÄÄ
Kuusankoskella studio 123:ssa
keväällä 2005
4:n elokuvan sarjan
LA 19.2 klo 15
Stephen Frears: Dirty Pretty Thigs
Iso Br 2002, 99 min
Dirty Pretty Things tarjoaa mustanpuhuvaa ja yhteiskuntakriittistä brittiläistä laatudraamaa. Elokuva on kokonaisuudessaan melko hätkähdyttävä kunnianosoitus kaikille länsimaissa eläville kolmannen maailman siirtolaisille, noille näkymättömille ihmisille jotka siivoavat suurkaupunkien roskat, pesevät pyykit ja ajavat takseja. Frears ei suoranaisesti yritä alleviivaten tuoda esiin yhteiskunnassa vallitsevia epäoikeudenmukaisuuksia, hän ainoastaan kuvailee tapahtumat mahdollisimman vähäeleisesti mutta rehellisesti.
Päähenkilö on nigerialainen Okwe (Chiwetel Ejiofor), maahanmuuttaja. Hän on koulutukseltaan lääkäri, mutta Lontoossa hän ajaa päivät taksia ja valvoo yöt portieerina hotellissa.Öinen lontoolaishotelli toimii elokuvassa suurkaupungin vertauskuvana: yön hiljaisuudessa asioiden sujumisesta huolehtii iso joukko maan hiljaisia, joita yhdistää ei-brittiläinen etninen tausta.Kerrossiivoojana on turkkilainen Senay (Audrey Tautou). Ovimies Ivan (Zlatko Buric) on kotoisin idästä, eikä myöskään prostituoitu Juliette (Sophie Okonedo) ole englantilainen sukujuuriltaan. Paikkaa johtaa espanjalaisittain englantia murtava Sneaky (Sergi Lopez).
Frears ohjaa elokuviaan turhia kikkailematta, niin nytkin. Tarina etenee sujuvasti, ja kertomusten ristikkäiset säikeet yhtyvät kuin huomaamatta elokuvan finaalissa, jossa on vanhan film noir-elokuvan tunnetta ja tuntua. Elokuvan näyttelijöistä tunnetuin on Amélie-roolistaan maineeseen ponnahtanut ranskalainen Audrey Tautou. Tautoun rooli ihanasta elämästä unelmoivana Senayna on hyvä, mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että aika vaikea Tautouta on turkkilaisena pitää. Keskeisempää elokuvan onnistumiselle onkin syntyperältään nigerialaisen Chiwetel Ejioforin näyttelijätyö. Tuntematon näyttelijä tekee maanpaossa elävästä lääkäristä sydämellisen hahmon ja nousee elokuvan sieluksi.
LA 5.3 KLO 15
Spike Lee: Summer of Sam
144 min, USA 1999,
Vihainen ja valveutunut Spike Lee on tehnyt elokuvan sarjamurhaajasta. Voiko tämä olla totta? Kyllä ja ei. Summer of Sam on tositapahtumiin perustuva kertomus New Yorkia kesällä 1977 kauhistuttaneesta murhaajasta, joka ampui hengiltä etupäässä nuoria naisia. Elokuva ei kuitenkaan kerro tämän Son of Samin jahtaamisesta tai synkästä persoonasta. Do the Right thing:in ja Malcolm X:n tekijä heristää jälleen opettavaista sormea. Summer of Sam on tarina suvaitsemattomuudesta.
Tällä kertaa vastakkain eivät ole mustat ja valkoiset. Tyhmyys tiivistyy joukossa amerikanitalialaisia, jotka maleksivat kotikulmillaan Bronxin kaupunginosassa. Pääosassa ovat parturi Vinny (John Leguizamo) ja hänen ystävänsä Ritchie (Adrien Brody). Ritchie on jengin musta lammas, koska hän ihailee englantilaista punk-musiikkia ja pukeutuu sen mukaisesti. Hän joutuu jengin johtajan Joey T:n (Michael Rispoli) hampaisiin, kun poliisin saamattomuuteen turhautuneet joutomiehet alkavat itse etsiä murhaajaa. Mustalle listalle joutuvat kaikki poikkeavat yksilöt.
Summer of Sam ei kuulu samaan kastiin kuin Uhrilampaat ja Seitsemän. Siinä ei heilutella pistoolia pimeissä huoneissa, neuvottomat poliisit vain vilahtavat kuvassa. Summer of Sam on draama, ei trilleri. Itse asiassa elokuvan edetessä mieleen hiipii tunne, että Spike Lee käyttää sarjamurhaajaa tarinassa vain tekosyynä, palatakseen taas kerran kadun kasvattaman työväenluokkaisen vähemmistön ongelmiin.
Lee ei kerro murhaajasta juuri mitään ilmeisesti siksi, että amerikkalaiset muistavat tämän Son of Samiksi itseään kutsuneen rikollisen hyvin. Hän oli ensimmäisiä sarjamurhaajia, joiden tekoja tiedotusvälineet seurasivat tiiviisti. David Berkowitz oli äitinsä hylkäämä juutalaispoika ja harhojen riivaama surkimus. Hän oli vain 24-vuotias tehdessään murhat.
Lee tekee lopulta mehevän satiirin amerikanitalialaisista machoista. John Leguizamon ja Dionna-vaimoa esittävän Mira Sorvinon toraisa avioelämä on herkullista katsottavaa, samoin Joey T:n johdonmukainen ääliömäisyys. Bronxin perukoille juuttuneen junttiporukan maailmankuva järkkyy pelkästä käväisystä vapaamielisemmällä Manhattanilla.
Viime vuosikymmenellä Hollywood romantisoi tehokkaasti 1970-luvun. Boogie Nightsin, Velvet Goldminen ja Studio 54:n lailla Summer of Sam esittelee kaihoten takavuosien huoletonta meininkiä: diskoa, huumeita ja suojaamatonta seksiä. Sikailusta seuraa kuitenkin valtaelokuvan moraalioppien mukainen rangaistus.
la 19.3 klo 15
Fatih Akin : Suoraan seinään
Saksa, 121 min
Berliinin elokuvajuhlilla palkittu Suoraan seinään kertoo Hampurin turkkilaisista. Päähenkilöt ovat Sibel (Sibel Kekilli) ja Cahit (Birol Ünel). Sibel on nuori tyttö, joka haluaa bailata, naida ja ottaa viinaa joutumatta vastaamaan teoistaan veljelleen ja isälleen. Cahit on täysjuoppo raunio, joka suree entistä vaimoaan. Mutta Cahitissa on myös jotain charmikasta, ja Sibel saa ensi näkemältä päähänsä kosia häntä päästäkseen lapsuudenkodistaan niin sanottuun omaan kotiin, jossa aviomiehestä ei ole vartiomieheksi. Alkaa juupas-eipäs-leikki, joka väsyttää Cahitin vastarinnan. Hän suostuu puunattavaksi kosimakuntoon ja saa lopulta Sibelin jo epätoivoon vaipuneilta vanhemmilta vastahakoisen suostumuksen.
Tähän asti on leikitty ennen muuta etnisen ja paikallisen eksotiikan elementeillä: vanhakantaisten turkkilaisten ankara moralismi vastaan paheellisen suurkaupungin iltahuvit. Tasaisin välein elokuva katkeaa siihen, että Bosporinsalmen vesirajaan asettunut kuuden miehen ja yhden naislaulusolistin muodostama orkesteri heläyttää säkeistön melodramaattisesta iskelmästä, minkä aikana katsoja voi miettiä äsken näkemäänsä. Soitto on suruista tehty, ja edessä on liikuttava rakkaustarina. Sibel ja Cahit ovat sen verran holtittomia, että heidän parhaat yrityksensä kääntyvät herkästi tappioksi. Keskinäinen rakkauskin soutaa niin epätahtiin, ettei tulosta hevin synny.
Rakkaus heidät lopulta erottaa. Cahit puolustaa Sibelin kunniaa ja päätyy vankilaan. Sibel pakenee turkkilaisyhteisön vihaa Istanbuliin. Mutta tämänkin jälkeen heillä on vielä yhteistä matkaa.
la 2.4 klo 15
Tom McCarthy: The Station Agent
USA 2003, 91 min
Station Agent on ehdolla John Cassavetesin palkinnolle. Sellainen jaetaan vuosittain amerikkalaiselle indie-elokuvalle, joka on maksanut alle 500 000 dollaria. Sillä rahalla Tom McCarthy, 37, on saanut aikaan todella mainion elokuvan. Station Agent on omaleimainen, luontevasti rytmitetty ja pakottoman inhimillinen.
Elokuvan päähenkilö on Finbar McBride -niminen kääpiö, aikuinen alle puolitoistametrinen mies, joka harrastaa junia. Aluksi hän on töissä sähköjunakaupassa. Sitten hän perii ammoin jo kylmenneen rautatiepysäkin ja muuttaa asemarakennukseen. Yksinolo on Finbarin erityisharrastus. Suurkaupungissa hän sai olla yksin, mutta tuppukylässä hän on kaikkien armoilla. Jokainen kysyy missä hän asuu ja miksi. Ja joka toinen tarjoaa apuaan tai seuraansa. Tästä villistä joukkiosta Finbar saa lopulta todellisia ystäviä. Toinen heistä on lapsekkaan seurallinen ja hyväntahtoinen adonis ja toinen on neuroottisen oloinen rouva.
Station Agent on pieni suuri elokuva. Sen henkilöhahmojen inhimillinen rakastettavuus hymyilyttää moneen otteeseen erityisesti mainioiden pääosan esittäjien ansiosta. Kaukana taivaasta -elokuvassa viimeksi nähty Patricia Clarkson on erityisen koskettava hauraankömpelönä Oliviana. Myös Dawson's Creek -teinisarjasta tuttu Michelle Williams kirjastonhoitajapimuna tuo elokuvaan viehättävän lisänsä. The Station Agent kasvaa mielessä vielä sen katsomisen jälkeenkin.
jäsenkortti
€ 20
työttömät ja opiskelijat
€ 10
Jäsenkortilla pääset katsomaan koko kevään elokuvat (4 kpl)
Jäsenkortin voit ostaa ennen ensimmäisen esityksen alkua teatterin aulasta.
Kesäkuussa järjestämme matkan 18.kerran Sodankylän elokuvajuhlille, jotka järjestetään
15-19.6.
tervetuloa esityksiin ja matkalle!
lisätietoja Terttu Toivonen pj. puh. 040-5701908
0 Comments:
<< Home