Sunday, February 04, 2007

elokuvaryhmä Edvin ry

kevään 2007 elokuvaesitykset Studio 123:ssa Kuusankoskella
näytökset alkavat klo 15.00


JÄSENKORTTI 25 euroa !!!!!! työttömät ja opiskelijat 12 euroa, sisältää pääsyn kaikkiin esityksiimme !


10.02 PALINDROMES
Todd Solondz Yhdysvallat 2005
K15, 100 min

Todd Solondzin mustanpuhuva satiiri, hittielokuvaksi muodostunut Onni (Happiness, 1998) ravisteli rankoilla aiheillaan. Myös Palindromes tasapainottelee hienonhienolla rajalla, jolla nyrjähtänyt komedia kohtaa tragedian. Nuorta keskushenkilöä, 13- vuotiasta Avivaa, esittää kahdeksan eri-ikäistä ja -kokoista näyttelijää.
Avivan suurin haave on tulla äidiksi. Oma vauva antaisi aitoa rakkautta, mitä hyväntahtoisilta vanhemmilta ei tunnu löytyvän.Äidin suvaisevuuden rajat tulevatkin äkkiä vastaan, kun Aviva hankkiutuu raskaaksi
Palindromes käsittelee jälleen kerran Amerikan kuin myös laajemmin länsimaisen kulttuurin nurjaa puolta ja yhteiskunnan tabuja: aborttia, uskonnollista fundamentalismia, pedofiliaa. Omalla tavallaan vilpitön Solondz väittää, että Palindromesin tarkoitus ei ole pilkata sen kummemmin Jeesus-friikkejä kuin näennäisen sallivia liberaalihumanistejakaan. Eikä tietenkään vammaisia eikä ylipainoisiakaan.

24.02 SATIININ PUNA
Raja Amari Tunisia/Ranska, 2002,
100 min

Satiinin puna on Raja Amarin ensimmäinen pitkä elokuva.Se kertoo aikuisesta arabileskinaisesta Liliasta (Hiam Abbass), joka kokee henkisen ja ruumiillisen muodonmuutoksen siivoilevasta ja viipyilevästä pikkunaisesta sanavalmiiksi kapakkatanssijaksi.
Satiinin puna on elokuva yhden ja saman naisen kahdesta eri puolesta, mutta myös samalla äidin ja tyttären välien selvittelyä. Elokuva tutustuttaa katsojan hänelle erilaiseen maailmaan, jossa naisen ei sovi olla liian itsenäinen.

10.03 TAKAISIN MAALLE
Maria Blom Ruotsi 2004
98 min

Ruotsalainen Maria Blom (s. 1971) on esikoiselokuvallaan osunut suoraan ruotsalaisten herkkään paikkaan. Vauhdikasta sinkkuelämää Tukholmassa elävä kolmekymppinen Mia matkustaa kotikonnuilleen Taalainmaalle, isänsä syntymäpäivää viettämään. Kotona odottaa isä, äiti ja kaksi keski-ikäistä sisarta. Ristiriidat alkavat heti kuplia, osittain odotetusti, osittain yllättäen. Aihe on kovin tuttu, mutta ei liian kaluttu. Perhesuhteet ovat tie ihmisten sydämiin.
Takaisin maalle - Masjävlar on vähän surullinen, kauniisti arjessa kiinni oleva elokuva. Mutta ennen kaikkea se on ironinen, absurdi ja hölmö ajankuva, joka on lievin muutoksin siirrettävissä suomalaiseen todellisuuteen. Kun kuvasta poistaa elegantit punaiset maalaistalot, nelinkertaiset hurraa-huudot ja tunnbrödin, jää jäljelle aito yhteispohjoismaalainen ahdistuksen ja onnen aihio.

24.03 MENE, NÄE, ELÄ
Radu Mihaileanu Ranska/Israel, 2005,
140 min.

Rasismin vastaisen viikon elokuvassa on kyse yleisinhimillisestä näkökulmasta: kulttuurieroista, toiseudesta, itsensä etsimisestä, sopeutumisesta ja kaiken fundamentalismin järjettömyydestä.
Vuonna 1984 Israel ja Yhdysvallat pyrkivät pelastamaan kaikki Etiopian juutalaiset maassa riehuneelta nälänhädältä ja kuljettamaan heidät Israeliin. Näin syntyi Operaatio Mooses. Päähenkilö on tavallinen afrikkalainen poika, Schlomo, jonka äiti pakottaa esiintymään juutalaisena, jotta lapsi pääsisi ulos maasta ja säästyisi nälkäkuolemalta. Schlomo päätyy Tel Aviviin, jossa hänet adoptoidaan Ranskasta Israeliin muuttaneeseen perheeseen… Vuosien varrella Schlomo alkaa pikku hiljaa sopeutua uuteen elinympäristöön, joka on yhdistelmä juutalaisuutta ja länsimaisia arvoja sekä Israelin ja Palestiinan välistä konfliktia.
Useita palkintoja haalinut, humaani, elämän puolesta kampanjoiva mestariteos.

14.04 INNOCENCE
O: Lucile Hadzihalilovic Belgia/Ranska/Iso-Britannia, 2004
115 min

Muurien ja metsän ympäröimän sisäoppilaitoksen elämää seurataan kuusivuotiaan Iiriksen kautta.
Tiukka kuri, tanssiopintoja ja biologiaa. "Olette vielä pikku toukkia. mutta muistakaa, että jokaisesta toukasta ei tule kaunista perhosta," opettaa tyttöjen balettiopettaja. Koulussa ei ole poikia, eikä heistä puhuta. Ei myöskään puhuta mistään ulkopuolisesta elämästä. Innocencen sisäoppilaitos on pieni paratiisi tuntemattomassa paikassa. Sen näennäinen viattomuus on myös pelottavaa, sisäoppilaitoksesta pois haluavat tytöt kokevat mystisen kohtalon. Epätietoisuus siitä, missä ollaan ja mihin ollaan menossa, herättää kuitenkin epämääräisen pelon tunteen. Nimetöntä uhkaa huokuva satumainen tarina viimeisistä viattomuuden hetkistä ennen aikuisuuden alkua. Kirkas ja puhdas, lapsuuden muistikuvia herättelevä taideteos.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home